Het was in het najaar van het jaar 2002 toen ik samen met een vriendin heb besloten Spaans te gaan leren. Spaans is toch een wereldtaal die eigenlijk niet aan het rijtje buitenlandse talen die ik al had geleerd, mocht ontbreken. Na een kleine zoektocht zijn we terecht gekomen bij Hola España en zijn de lessen bij Ruth begonnen. Heerlijk in een kleine groep, aan de hand van de methode “Caminos,” onder leiding van een échte hispanohablante aan de slag met deze mooie taal.

Het leuke van de lessen van Ruth is dat er zoveel mogelijkheden waren om te communiceren. Al tijdens de eerste les leerde je jezelf voorstellen aan de rest en zo stapje voor stapje werden we met z´n allen vaardiger in de taal. De sfeer was ontspannen en we konden soms hard lachen om de fouten die we allemaal nog maakten… Daarnaast was er veel ruimte voor de cultuur, die niet los gezien kan worden van de taal. Stukje bij beetje leerden we Spanje beter kennen en waarderen, ook al was ik in die tijd nog nooit in Spanje op vakantie geweest. Na 6 jaar ben ik gestopt met de lessen. Ons jonge gezin en mijn werk vroegen mijn aandacht.

In 2014 is bij ons het idee ontstaan om een grote stap te zetten en te gaan emigreren naar Spanje. Reden te meer om de Spaanse taal weer op te pakken. Aangezien ik de enige in ons gezin was die ooit Spaanse les had gehad, heb ik Ruth gevraagd om ons als gezin les te gaan geven. Wat een heerlijke ervaring om samen met man en kinderen in het Spaans te gaan communiceren, en zelf deze taal weer op te pakken. In 10 lessen werd de basis gelegd waar we nu met ons vieren nog op voortborduren. Inmiddels wonen we ruim een jaar in Spanje, zitten de kinderen op een Spaanse middelbare school en houden mijn man en ik ons bezig met onze nieuwe bedrijven: verhuur van appartementen (www.cortijoelalamo.eu) en een therapeutisch centrum (www.grow-therapy-center.eu).

Was dit alles dan niet zonder de lessen van Hola España gelukt? Geen idee. Maar het feit dat we al zo bekend waren met de Spaanse taal heeft het voor ons een stuk gemakkelijker gemaakt om te communiceren met de plaatselijke bevolking en ons thuis te voelen in de prachtige regio waar we nu wonen. En of je nu in Spanje op vakantie gaat, een tweede huis wilt kopen of net als wij wilt gaan emigreren, als je contact wilt met de Spanjaard dan ben je bij Hola España precies op de juiste plek!

Mariëlle Bartholomeus
Almería, Spanje